Persberichten

oktober 2022:

Nieuws gepresenteerd op dag Vrienden TT Circuit

Masterplan TT Museum in de maak en

Lee van Dam organiseert MXGP Brazilië

 

Organisator Lee van Dam uit Assen wil het WK rallyrijden naar Drenthe halen, hij gaat tevens drie jaar lang de MXGP in Brazilië organiseren. Er wordt momenteel gewerkt aan een “Masterplan”voor een TT Museum in Assen. En het TT Circuit gaat aan de slag met het realiseren van “welkomstpleinen”. Dat is het nieuws wat bekend gemaakt werd, afgelopen zaterdag tijdens de dag voor Vrienden van het TT Circuit Assen. Daar waren bijna tweehonderd Vrienden aanwezig tijdens de bijeenkomst die voor het eerst na twee jaren van “coronastilte” weer kon worden gehouden.

De Asser promotor van evenementen Lee van Dam, werd door presentator Sjoerd Looijenga geïnterviewd en hij liet weten dat hij kansen ziet om het WK rallyrijden naar Drenthe te halen. “We hebben nu enkele malen JACK’S Drenthe Rally kunnen organiseren, maar ik denk dat we het evenement kunnen uitbouwen en dat we een WK rally in Drenthe kunnen houden. In verband met de stikstofproblematiek zal het moeilijk worden om door de gehele provincie te gaan, maar wanneer we het militaire terrein bij het circuit mogen benutten en het circuit als centraal punt houden, zie ik zeker mogelijkheden voor een WK rally in Assen”, aldus Lee van Dam.

Hij had nog meer nieuws in petto, want nadat hij met zijn bureau LDP-Int. vijf maal een WK motorcross op het TT circuit had georganiseerd, met in 2019 de Motocross of Nations als hoogtepunt, staat hij voor een nieuwe crossuitdaging. “We zijn gevraagd om met ingang van 2023 drie jaren achtereen de MXGP in Rio de Janeiro te organiseren. Dat wordt een uitdaging, maar we gaan die uitdaging zeker aan”, liet Van Dam weten. “We hebben hierover regelrecht contact met de burgemeester van Rio. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit een succes wordt. Onze contacten met de wereldmotorbond FIM zijn mede door de MXGP in Assen uitstekend en we werken nauw samen met de FIM en de stad Rio.” Van Dam wees er op dat zijn dochter Hilde dit project zal dragen, mede omdat ze vloeiend Portugees spreekt.

Ook Sandra Hoekman, voorzitter van de stichting die werkt aan de realisatie van een TT Museum in Assen, kwam met nieuws. “Het bureau Mudware uit Tilburg hoopt binnenkort een masterplan gereed te hebben, waarmee we naar de gemeente Assen kunnen gaan. Wanneer die het plan ondersteunt kunnen we op zoek naar gelden gaan”, aldus Hoekman, die denkt een bedrag van anderhalf miljoen euro nodig te hebben voor realisatie van een museum. Nog steeds is de voormalige bioscoop Diana in Assen aan de Brinkstraat in beeld als de locatie waar het museum in gevestigd zal worden. “Gehoopt wordt”, aldus Sandra Hoekman, “dat bij de viering van 100 jaar TT in 2025, het museum vorm heeft gekregen.”

Na een investering van 19 miljoen euro in de afgelopen jaren, is het TT Circuit Assen, nu al weer bezig met nieuwe verbeteringen aan de raceaccommodatie in Assen. Volgens hoofd Technische Dienst van het circuit, Reinier van Lacum, zijn drie projecten in beeld. “We willen werken aan de realisatie van twee welkomstpleinen. Daarnaast willen we de gravelwegen die achter de taluds liggen, asfalteren en de werkplaats van de technische dienst is aan vervanging toe. Daar willen we een compleet nieuwe werkplaats voor bouwen.”

Van Lacum liet de aanwezigen weten dat de TT organisatie doorlopend bezig is haar voorzieningen te verbeteren. “Dat is nodig, wil je een accommodatie zoals wij hebben, up-to-date houden. We hebben begin 2020 onze asfaltlaag van het circuit vernieuwd en diverse veranderingen langs de baan aangebracht. Nu gaan we de voorzieningen voor onze bezoekers aanpassen. Eigenlijk zijn we voortdurend bezig met moderniseren”, aldus Van Lacum.

De dag voor Vrienden van het TT Circuit kende verder presentaties van Albert Lukens van de Stichting Motor Mobiliteit voor Gehandicapten en Jeroen Ouwerkerk van de Ducati Clubraces. Ook was er een quiz, een busrit over het circuit en was er aandacht voor Riders for Health.

De  Stichting Vrienden TT Circuit Assen groeit gestaag. De organisatie, die in 2008 op initiatief van de Kamer van Koophandel is opgericht, kent momenteel bijna 18.000 Vrienden. De organisatie tracht de spreekbuis van bezoekers van het circuit te zijn en daarnaast zal de stichting voor het circuit in de bres springen, wanneer de race-accommodatie onder druk zou komen te staan. Voorzitter Pieter Hofstra, oud Eerste Kamerlid, liet weten dat de Stichting volgend jaar haar derde lustrum hoopt te vieren. Hoe dat vorm gegeven wordt, is nog niet bekend.

 

Yvonne Blomsma glunderende 10.000e Vriend

Met bijna 300 bezoekers mag de dag voor Vrienden van het TT Circuit een succes worden genoemd. Het was zaterdag de jaarlijkse bijeenkomst voor mensen die de raceaccommodatie in de Drentse hoofdstad een warm hart toedragen. De organisatie Vrienden TT Circuit Assen is de afgelopen jaren fors gegroeid. Waar in 2014 de 7500e Vriend verwelkomd kon worden, werd zaterdag de 10.000e Vriend door voorzitter Pieter Hofstra in de schijnwerpers gezet: Yvonne Blomsma uit Schoonoord. Zij werd aangemeld door haar partner John Hartlief, die tijdens een speciale actie afgelopen zomer, maar liefst negentig nieuwe Vrienden wist te werven.

Voor Yvonne Blomsma en John Hartlief had de Vriendendag een bijzondere verrassing in petto, want de directie van het TT Circuit bood het tweetal een VIP-arrangement aan voor de TT 2017. “Geweldig”, zo liet Yvonne Blomsma glunderend weten. “Ik kom al sinds 1981 bij de TT, maar om als VIP naar de TT te mogen is prachtig.”

Reden dat ze zich liet inschrijven als Vriend is dat het motorsportevenement en het circuit in Assen een speciaal plekje in haar hart hebben. “Ik ben geboren en getogen in Assen en dan krijg je vanzelf iets van de TT mee. Ik ging vroeger met mijn vader naar de baan. Ook na de verhuizing naar Schoonoord is de TT voor mij nog altijd een topevenement.”

John Hartlief, ook oud-Assenaar, is van jongs af TT-fan. Tijdens een actie van Vrienden TT Circuit Assen, waarin Vrienden werden opgeroepen zoveel mogelijk nieuwe Vrienden te werven, maakte John Hartlief daar flink werk van. “Op Facebook heb ik 2700 volgers en heb geprobeerd zoveel mogelijk mensen te bewegen Vriend te worden. Toen ik er negentig had ben ik gestopt, maar nu ga ik zeker door”, aldus een Hartlief.
De dag voor Vrienden van het TT Circuit kende meer hoogtepunten. Op het moment dat oud-coureur Jan Huberts, begon aan het terugblikken op zijn imposante carrière werd het muisstil in de grote mediazaal van het TT Circuit. De vele Vrienden hingen aan zijn lippen toen de inmiddels 79 jarige Huberts zijn verhaal deed. Gelardeerd met een anekdotes liet hij zijn imposante raceloopvaan, met onder meer GP-overwinningen, een wereldsnelheidsrecord en vele andere successen de revue passeren.

Bijzondere aandacht was er voor de directeur van het TT Circuit Assen, Peter Oosterbaan, die de ontwikkelingen inzake veiligheidsmaatregelen belichtte. Waar in de jaren dertig werd geracet met slechts een touwtje als afscherming langs de racebaan, toen openbare weg, moeten er tegenwoordig veel geld worden geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen. Grote grintbakken, stootkussens, speciale uitloopstroken en veel meer worden vereist, wil een circuit de GP-races blijven organiseren.

In het kader van het thema veiligheid gaf het extricationteam onder leiding van Martin de Gries een demonstratie hoe coureurs uit een gecrashte auto worden bevrijd en was motorcoureur Quentin Koers “model” stond bij uitleg over raceoveralls en hun verborgen veiligheidssnufjes.
Een veiling voor Riders for Healthe leverde ruim 1000 euro op.
De Vriendendag werd afgesloten met demonstraties en rondleidingen, waarbij Vrienden een kijkje konden nemen achter deuren die normaal gesproken gesloten blijven.

Vice-voorzitter van Vrienden TT Circuit Assen, Jaap Timmer, was tevreden over de belangstelling voor deze dag. “We hebben veel bezoek gehad en de bezoekers waren opgetogen over ons programma. We hopen dat dit nieuwe positieve invloed heeft op ons aantal Vrienden.”, aldus Timmer.

Mijlpaal 10.000 Vrienden bereikt

Vrienden TT Circuit Assen heeft de 10.000ste Vriend kunnen noteren. Deze mijlpaal is mede bereikt via een actie via de nieuwsbrief van Vrienden TT Circuit Assen. Eerder dit jaar zetten vele Vrienden zich in een nieuwe Vriend te werven en vanuit deze actie kon de 10.000-ste Vriend worden ingeschreven. Daarnaast zijn leden van de Activiteiten Commissie, samen met het promoteam, voortdurend bezig op beurzen en evenementen nieuwe Vrienden te werven.
In de afgelopen twee jaren is het aantal mensen dat sympathie toont voor het circuit in Assen en dat laat blijken door “Vriend” te worden, verdubbeld. In oktober 2014 werd de 7500-ste Vriend in de bloemen gezet.
Tijdens de komende Vriendendag, zaterdag 15 oktober, zal de naam van 10.000ste Vriend bekend worden gemaakt. Die dag worden hem of haar attenties aangeboden, net als degene de nieuwe Vriend heeft aangemeld. De Vriendendag op zaterdag 15 oktober krijgt door die 10.000ste Vriend een bijzonder tintje.

De Stichting Vrienden TT Circuit Assen is in 2008 opgericht op initiatief van de Kamer van Koophandel. Destijds lag het TT Circuit vaak onder druk van mensen die evenementen op de baan als “overlast” zeggen te ervaren. De Kamer van Koophandel vond het toen tijd worden dat ook sympathisanten hun stem lieten horen en zich verenigden. Dit mede vanwege de grote economische waarde van het TT Circuit.
Op het circuit wordt een grote diversiteit aan activiteiten georganiseerd, die alles bij elkaar een enorme spin-off hebben. Sinds 2010 genereren alle activiteiten op het circuit jaarlijks naar schatting een omzet van maar liefst 122 miljoen euro. Het circuit biedt een directe en indirecte werkgelegenheid van bijna 2350 mensjaren. Daarmee levert het circuit een grote economische impuls voor de regio. Bovendien is de uitstraling van het circuit van grote waarde.

Op zaterdag 15 oktober komt een grote groep Vrienden op het TT Circuit bijeen voor de jaarlijkse Vriendendag. Deze dag staat in het teken van het onderwerp veiligheid. Een aantal programmaonderdelen heeft betrekking op het thema.
Bijzondere gast is Jan Huberts. Hij zal tijdens de Vriendendag zijn carrière belichten. Verder is er een veiling voor het goede doel, Riders for Health, en worden rondleidingen en demonstraties gegeven. Ook de directeur van het TT Circuit, Peter Oosterbaan, verzorgt een presentatie. De Vriendendag wordt gepresenteerd door tv-commentator Evert ten Napel.

In het weekend van 15 en 16 oktober staat ook de laatste motorrace van het seizoen op het programma van het TT Circuit, de Battle of the Nations. Dat weekend is er een paddock vol activiteiten, live muziek, dj’s, demonstraties, een kinderplein met gigantische speeltoestellen, merkenclubs, heel veel classics, contests en een apart caféracergedeelte.
Hoofdmoot vormen de races, waarin vijf soloklassen en de zijspanklasse aan de start komen.

Vrienden TT maakt zich sterk voor TT Museum

De Stichting Vrienden TT Circuit zal zich de komende tijd richten op plannen die er leven voor de opzet en inrichting van een definitief TT Museum in Assen. Voor de Dutch TT van dit jaar is bij het VVV kantoor aan de Marktstraat in Assen een tijdelijk TT Museum ingericht. In de Drentse hoofdstad zijn al langere tijd plannen voor de opzet van een dergelijk museum. Die plannen leven bij verschillende instanties en personen. Om daadwerkelijk te komen tot een definitief TT Museum is de Stichting Vrienden TT voornemens alle plannen voor een museum te coördineren, zodat de kans op een permanent museum groter wordt.
Binnenkort zullen gesprekken worden gevoerd met alle in dit verband bekende partijen.

Daarnaast richt Vrienden TT Circuit zich nog altijd op het inschrijven van de 10.000-ste Vriend. In de afgelopen maanden is het aantal Vrienden weer aanzienlijk toegenomen en er zijn nog circa 3.000 nodig om op 10.000 te komen. Reden om door te groeien naar dat aantal is dat de Vrienden dan een nog belangrijkere gesprekspartner kunnen worden, mocht het TT Circuit Assen weer eens “onder vuur” komen van tegenstanders. Vriend worden en blijven is geheel kosteloos!

VriendPlus

Sinds kort bestaat ook de mogelijkheid VriendPlus te worden. Een VriendPlus doneert een bedrag van minimaal 25, – euro per jaar en ondersteunt de Stichting Vrienden TT Circuit Assen daarmee ook financieel. De donatie wordt aangewend ter bestrijding van de kosten voor bijvoorbeeld de jaarlijkse Vriendendag, promotieactiviteiten en promotiemateriaal. Een VriendPlus ontvangt een Pluspakket dat bestaat uit een oorkonde, een VriendenTT-cap, een poster en een VriendenTT sticker.

Bekende (oud)-coureurs als Wil Hartog, Scott Deroue, Bryan Schouten, Jasper Iwema, Egbert Streuer en Robert Doornbos zijn ambassadeur van de Stichting Vrienden TT Circuit Assen.

Belangstellenden die Vriend of VriendPlus willen worden, kunnen zich inschrijven via de site www.vriendentt.nl

Onze sponsoren:

Contact

Stichting Vrienden TT Circuit Assen

Dijkakker 15
7854 RM Aalden
E-mail: info@vriendentt.nl

> Meer contactgegevens

Social media
Partners
racesport giant nikologo
TT Circuit Assen Riders