Masterplan TT Museum in de maak en Lee van Dam organiseert MXGP Braziliƫ

Organisator Lee van Dam uit Assen wil het WK rallyrijden naar Drenthe halen, hij gaat tevens drie jaar lang de MXGP in Brazilië organiseren. Er wordt momenteel gewerkt aan een “Masterplan”voor een TT Museum in Assen. En het TT Circuit gaat aan de slag met het realiseren van “welkomstpleinen”. Dat is het nieuws wat bekend gemaakt werd, afgelopen zaterdag tijdens de dag voor Vrienden van het TT Circuit Assen. Daar waren bijna tweehonderd Vrienden aanwezig tijdens de bijeenkomst die voor het eerst na twee jaren van “coronastilte” weer kon worden gehouden.

De Asser promotor van evenementen Lee van Dam, werd door presentator Sjoerd Looijenga geïnterviewd en hij liet weten dat hij kansen ziet om het WK rallyrijden naar Drenthe te halen. “We hebben nu enkele malen JACK’S Drenthe Rally kunnen organiseren, maar ik denk dat we het evenement kunnen uitbouwen en dat we een WK rally in Drenthe kunnen houden. In verband met de stikstofproblematiek zal het moeilijk worden om door de gehele provincie te gaan, maar wanneer we het militaire terrein bij het circuit mogen benutten en het circuit als centraal punt houden, zie ik zeker mogelijkheden voor een WK rally in Assen”, aldus Lee van Dam.

Lee van Dam (rechts) in gesprek met presentator Sjoerd Looijenga (Foto: Bert van Dalen)

Hij had nog meer nieuws in petto, want nadat hij met zijn bureau LDP-Int. vijf maal een WK motorcross op het TT circuit had georganiseerd, met in 2019 de Motocross of Nations als hoogtepunt, staat hij voor een nieuwe crossuitdaging. “We zijn gevraagd om met ingang van 2023 drie jaren achtereen de MXGP in Rio de Janeiro te organiseren. Dat wordt een uitdaging, maar we gaan die uitdaging zeker aan”, liet Van Dam weten. “We hebben hierover regelrecht contact met de burgemeester van Rio. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit een succes wordt. Onze contacten met de wereldmotorbond FIM zijn mede door de MXGP in Assen uitstekend en we werken nauw samen met de FIM en de stad Rio.” Van Dam wees er op dat zijn dochter Hilde dit project zal dragen, mede omdat ze vloeiend Portugees spreekt.

Ook Sandra Hoekman, voorzitter van de stichting die werkt aan de realisatie van een TT Museum in Assen, kwam met nieuws. “Het bureau Mudware uit Tilburg hoopt binnenkort een masterplan gereed te hebben, waarmee we naar de gemeente Assen kunnen gaan. Wanneer die het plan ondersteunt kunnen we op zoek naar gelden gaan”, aldus Hoekman, die denkt een bedrag van anderhalf miljoen euro nodig te hebben voor realisatie van een museum. Nog steeds is de voormalige bioscoop Diana in Assen aan de Brinkstraat in beeld als de locatie waar het museum in gevestigd zal worden. “Gehoopt wordt”, aldus Sandra Hoekman, “dat bij de viering van 100 jaar TT in 2025, het museum vorm heeft gekregen.”

Sandra Hoekman aan het woord (foto: Bert van Dalen)

Na een investering van 19 miljoen euro in de afgelopen jaren, is het TT Circuit Assen, nu al weer bezig met nieuwe verbeteringen aan de raceaccommodatie in Assen. Volgens hoofd Technische Dienst van het circuit, Reinier van Lacum, zijn drie projecten in beeld. “We willen werken aan de realisatie van twee welkomstpleinen. Daarnaast willen we de gravelwegen die achter de taluds liggen, asfalteren en de werkplaats van de technische dienst is aan vervanging toe. Daar willen we een compleet nieuwe werkplaats voor bouwen.”

Van Lacum liet de aanwezigen weten dat de TT organisatie doorlopend bezig is haar voorzieningen te verbeteren. “Dat is nodig, wil je een accommodatie zoals wij hebben, up-to-date houden. We hebben begin 2020 onze asfaltlaag van het circuit vernieuwd en diverse veranderingen langs de baan aangebracht. Nu gaan we de voorzieningen voor onze bezoekers aanpassen. Eigenlijk zijn we voortdurend bezig met moderniseren”, aldus Van Lacum.

De dag voor Vrienden van het TT Circuit kende verder presentaties van Albert Lukens van de Stichting Motor Mobiliteit voor Gehandicapten en Jeroen Ouwerkerk van de Ducati Clubraces. Ook was er een quiz, een busrit over het circuit en was er aandacht voor Riders for Health.

De volle zaal tijdens de quiz bij de Vriendendag (Foto: Bert van Dalen)

De  Stichting Vrienden TT Circuit Assen groeit gestaag. De organisatie, die in 2008 op initiatief van de Kamer van Koophandel is opgericht, kent momenteel bijna 18.000 Vrienden. De organisatie tracht de spreekbuis van bezoekers van het circuit te zijn en daarnaast zal de stichting voor het circuit in de bres springen, wanneer de race-accommodatie onder druk zou komen te staan. Voorzitter Pieter Hofstra, oud Eerste Kamerlid, liet weten dat de Stichting volgend jaar haar derde lustrum hoopt te vieren. Hoe dat vorm gegeven wordt, is nog niet bekend.

Onze sponsoren:

Contact

Stichting Vrienden TT Circuit Assen

Dijkakker 15
7854 RM Aalden
E-mail: info@vriendentt.nl

> Meer contactgegevens

Social media
Partners
racesport giant nikologo
TT Circuit Assen Riders