Yvonne Blomsma glunderende 10.000e Vriend

Met bijna 300 bezoekers mag de dag voor Vrienden van het TT Circuit een succes worden genoemd. Het was zaterdag de jaarlijkse bijeenkomst voor mensen die de raceaccommodatie in de Drentse hoofdstad een warm hart toedragen. De organisatie Vrienden TT Circuit Assen is de afgelopen jaren fors gegroeid. Waar in 2014 de 7500e Vriend verwelkomd kon worden, werd zaterdag de 10.000e Vriend door voorzitter Pieter Hofstra in de schijnwerpers gezet: Yvonne Blomsma uit Schoonoord. Zij werd aangemeld door haar partner John Hartlief, die tijdens een speciale actie afgelopen zomer, maar liefst negentig nieuwe Vrienden wist te werven.

Voor Yvonne Blomsma en John Hartlief had de Vriendendag een bijzondere verrassing in petto, want de directie van het TT Circuit bood het tweetal een VIP-arrangement aan voor de TT 2017. “Geweldig”, zo liet Yvonne Blomsma glunderend weten. “Ik kom al sinds 1981 bij de TT, maar om als VIP naar de TT te mogen is prachtig.”

Reden dat ze zich liet inschrijven als Vriend is dat het motorsportevenement en het circuit in Assen een speciaal plekje in haar hart hebben. “Ik ben geboren en getogen in Assen en dan krijg je vanzelf iets van de TT mee. Ik ging vroeger met mijn vader naar de baan. Ook na de verhuizing naar Schoonoord is de TT voor mij nog altijd een topevenement.”

John Hartlief, ook oud-Assenaar, is van jongs af TT-fan. Tijdens een actie van Vrienden TT Circuit Assen, waarin Vrienden werden opgeroepen zoveel mogelijk nieuwe Vrienden te werven, maakte John Hartlief daar flink werk van. “Op Facebook heb ik 2700 volgers en heb geprobeerd zoveel mogelijk mensen te bewegen Vriend te worden. Toen ik er negentig had ben ik gestopt, maar nu ga ik zeker door”, aldus een Hartlief.
De dag voor Vrienden van het TT Circuit kende meer hoogtepunten. Op het moment dat oud-coureur Jan Huberts, begon aan het terugblikken op zijn imposante carrière werd het muisstil in de grote mediazaal van het TT Circuit. De vele Vrienden hingen aan zijn lippen toen de inmiddels 79 jarige Huberts zijn verhaal deed. Gelardeerd met een anekdotes liet hij zijn imposante raceloopvaan, met onder meer GP-overwinningen, een wereldsnelheidsrecord en vele andere successen de revue passeren.

Bijzondere aandacht was er voor de directeur van het TT Circuit Assen, Peter Oosterbaan, die de ontwikkelingen inzake veiligheidsmaatregelen belichtte. Waar in de jaren dertig werd geracet met slechts een touwtje als afscherming langs de racebaan, toen openbare weg, moeten er tegenwoordig veel geld worden geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen. Grote grintbakken, stootkussens, speciale uitloopstroken en veel meer worden vereist, wil een circuit de GP-races blijven organiseren.

In het kader van het thema veiligheid gaf het extricationteam onder leiding van Martin de Gries een demonstratie hoe coureurs uit een gecrashte auto worden bevrijd en was motorcoureur Quentin Koers “model” stond bij uitleg over raceoveralls en hun verborgen veiligheidssnufjes.
Een veiling voor Riders for Healthe leverde ruim 1000 euro op.
De Vriendendag werd afgesloten met demonstraties en rondleidingen, waarbij Vrienden een kijkje konden nemen achter deuren die normaal gesproken gesloten blijven.

Vice-voorzitter van Vrienden TT Circuit Assen, Jaap Timmer, was tevreden over de belangstelling voor deze dag. “We hebben veel bezoek gehad en de bezoekers waren opgetogen over ons programma. We hopen dat dit nieuwe positieve invloed heeft op ons aantal Vrienden.”, aldus Timmer.