Volle zaal bij Vriendendag

Het TT Circuit Assen neemt in de wereld van de motor Grand Prix een bijzonder plek in. Dat benadrukte Peter Bom afgelopen zaterdag tijden de speciale dag voor Vrienden van het TT Circuit. Daar werd aan het begin van de bijeenkomst een ogenblik stilte in acht genomen voor de eerste dit jaar overleden Jaap Timmer, inspirator van Vrienden TT.

 Jaap Timmer

Voor bijna 300 Vrienden liet Peter Bom weten dat heel veel Grand Prix rijders Assen hoog op hun lijst van gewaardeerde circuits hebben staan. Bom weet het als geen ander, want hij is maar liefst zeventien jaar actief in de GP-wereld. In 2011 was hij betrokken bij het team waarmee Stefan Bradl wereldkampioen Moto2 werd en in 2015 leidde hij als crewmanager Danny Kent naar de wereldtitel in de Moto3.

Volgens Bom waarderen de wereldtoppers het TT Circuit vooral vanwege het uitstekende asfalt en de publieksvoorzieningen. “Coureurs hebben echt het idee dat ze vlak bij het publiek rijden. Wanneer de toeschouwers enthousiast zijn, horen ze dat op hun motor”, aldus Bom. “Daarnaast is de bijzonder goede kwaliteit van het asfalt in Assen een erg positief aspect van het circuit. Waar op heel veel circuits elders in de wereld, na een regenbui nauwelijks meer sprake is van grip van banden op het asfalt, kun je in Assen al vrij vlot na een regenbui met slicks de baan weer op”, weet Bom.

 Peter Bom (Foto: Bert van Dalen)

Hij noemde de Spaanse circuits als tegenpolen van Assen. “Wanneer je de pech hebt dat het daar ’s morgens regent, heb de rest van de dag geen droge baan meer.” Ook roemde de technicus de sfeer die er op en rond het TT Circuit heerst. ‘Iedereen komt graag naar Assen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het circuit in Qatar, waar rijders en monteurs liever niet naar toe gaan.”

De aanwezige Vrienden luisterden ook vol aandacht naar Ferry Brouwer. Hij was als monteur onder meer actief voor veelvoudig wereldkampioen Phil Read en ook Bill Ivy. Tevens was Brouwer de man die het Japanse helmenmerk Arai groot maakte in Europa.

 Ferry Brouwer (Foto: Bert van Dalen)

Naast de twee genoemde gasten was ook Dakar coureur Maikel Verkade aanwezig om de gasten over zijn barre woestijnrally bij te praten.

Arnold Hofmeijer, bestuurslid van het TT-bestuur met financiële zaken in portefeuille, informeerde de aanwezigen over de investeringen die het circuit in de afgelopen jaren heeft gedaan en nog gaat doen. Hij memoreerde aan de grote investeringen van het afgelopen jaar, waarin de nieuwe Haarbochttribune, die in juni dit jaar gereed kwam, het grootste hoogstandje was. Nu volgen de Winterdijktribune en de Stekkenwaltribune. Ook wordt het glasvezelnet rond het circuit voltooid, zo liet Arnold Hofmeijer weten.

Op de Vriendendag, gepresenteerd door Evert ten Napel, bestond de mogelijkheid in een touringcar een rit over het TT Circuit te maken en in de gebouwen een kijkje achter de schermen te nemen.

 Op het erepodium (Foto: Bert van Dalen)

Verder gaven de autoraceteams van Boertien en Racing Westerbork de gasten uitleg over de autoracerij en zette ook wegracecoureur Quentin Koers de deuren van zijn team open voor een bezoek.

 Bij de autoraceteams (Foto: Bert van Dalen)

Vrienden TT Circuit Assen kent een grote schare aanhangers. In anderhalf jaar tijd is het aantal Vrienden gegroeid van 10.000 naar 14.000. De Stichting Vrienden TT Circuit Assen is weliswaar onafhankelijk, maar laat de stem van de vele tienduizenden motor- en auto-enthousiasten horen, wanneer dat noodzakelijk is.

Onze “staffotograaf” Bert van Dalen heeft vele foto’s gemaakt tijdens de Vriendendag. Deze kun je bekijken via: http://www.nikofoto.nl/albums/Vriendendag%202017/index.html