“TT Circuit en Assen onlosmakelijk verbonden”

“De komst van de Formule 1 naar het TT Circuit Assen zou een geweldige impuls betekenen voor Noord-Nederland.” Dat zei burgemeester Marco Out van de gemeente Assen zaterdag tijdens de dag voor Vrienden van het TT Circuit Assen. Het was sinds de oprichting van de Stichting Vrienden TT Circuit Assen in 2018, de tiende Vriendendag.

Voor een zaal met ongeveer 300 Vrienden liet de burgemeester weten dat het TT Circuit en de stad Assen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en dat de economie in Assen en de regio wel varen bij het TT Circuit. “Met zo’n 600.000 circuitbezoekers op jaarbasis wordt een slordige 100 miljoen euro besteed in Assen en de regio. De verwachting is dat dit binnen enkele jaren kan oplopen naar 130 miljoen. “Bij de komst van de Formule 1 naar Assen wordt dit nog veel hoger”, zo verwacht burgemeester Out. Zelf is hij voorstander van een F1 GP in Assen, maar “daardoor mogen wij de lange geschiedenis van de motor grand prix in Assen, niet in de waagschaal stellen. Ook moet alles binnen de milieuwetgeving blijven”, aldus Out, de ook liet weten dat de gemeente Asen voorstander is van meer activiteiten in de directe omgeving van het circuit.

De eerste burger van de gemeente Assen liet weten dat van een stadspanel van 1400 Assenaren, twee-derde voorstander is van de F1. Ook in Assen-West, met daarin de wijk Baggelhuizen, is meer dan vijftig procent van de geënquêteerden, voorstander van een F1-race op het TT Circuit.

Burgemeester Out, groot fan van Valentino Rossi, sprak de hoop uit dat er in de toekomst een Drentse coureur op het podium komt bij de TT en zinspeelde op een rol die voor Dion Otten weggelegd kan zijn. De presentatie van de burgemeester van Assen was één van de programmaonderdelen van de Vriendendag.

  • Burgemeester Out stak niet onder stoelen of banken dat hij Rossifan is. (Foto Bert van Dalen)

Mark van Aalderen, manager marketing en events bij TT Circuit Assen, liet het vaak onbelichte werk achter de schermen van de TT-organisatie de revue passeren. Van Aalderen liet weten dat de voorbereiding voor een volgende TT al begint bij de TT die op dat moment wordt verreden. Hoewel het TT Circuit vooral faciliterend actief is, drie grote evenementen worden door de TT-organisatie zelf georganiseerd, zijn er jaarlijks 200 dagen waarop het circuit in gebruik is. Hoogtepunt is de TT zelf met 165.000 bezoekers, waarvan 105.000 op de dag zelf. De kaartverkoop voor de TT van 2019 is al begonnen voor vaste bezoekers van de TT en nu al zijn ongeveer 25.000 TT-kaarten verkocht.

Een andere onderdeel, waarbij de bezoekers muisstil waren, was de presentatie door motorcoureur Bertus Folkertsma uit Assen. Hij vertelde op boeiende en humoristische wijze over de ervaringen bij zijn twee deelnames aan races op het beroemde, maar ook beruchte eiland Man.

Verder sprak presentator Karin Mulder met de auteur van het boek “Jumping Jack – herinneringen aan Jack Middelburg”, Natascha Kayser. Zij sprak voor het boek over de in 1984 verongelukte Nederlandse topcoureur met vele mensen uit de motorwereld en ook met moeder Middelburg.

  • Auteur Natascha Kayser tussen haar Middelburgboeken. (foto: Bert van Dalen)

Tevens kwam Hans Botman van BUOG theatermakers aan het woord over de theaterproductie over Jack Middelburg. Deze voorstelling speelt zich in mei 2019 af op het TT Circuit, waarbij maar liefst 3000 bezoekers worden verwacht. Zo’n 200 mensen zullen in allerlei hoedanigheden actief zijn bij deze bijzondere theaterproductie.

Vrienden TT Circuit Assen had voor de bezoekers een pittige prijsvraag. De hoofdprijs, twee toegangskaarten voor de WK Superbike van 2019, werden gewonnen door Jan Zwiers uit Gieten. Het boek over Jack Middelburg ging naar  Edwin van Wijk.

  • De zaal met aandachtige toehoorders die zich buigen over de prijsvraag (Foto: Bert van Dalen)

De Vriendendag kenmerkte zich door een dagprogramma met inhoudelijk erg interessante presentaties.